Rikasta ravintoa hiilinielusta - Öljyhamppu oli osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää ja vuonna 2023 päättynyttä maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyrittiin vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja -varastoja.
Trans Farmin ja Murtolan HamppuFarmin yhteishankkeen pääpaino oli öljyhampun elintarvikekäyttöä lisäävässä tuotekehityksessä sekä tuotantoketjun rakentamisessa. Hankkeessa olivat mukana myös hampputuotteiden myynti- ja markkinointiyhtiö FoodFarm sekä lajiketta jalostava Finola Oy. Hankkeen tavoitteena oli tuoda markkinoille uusia innovatiivisia hampputuotteita. Tavoitteena oli myös kasvattaa tehokkaasti hiiltä sitovan, ilman kemiallista torjuntaa viljeltävän erikoiskasvin viljelyalaa. Öljyhampun viljelyalan merkittävän kasvun myötä kasvilajivalikoima laajenee ja viljelykierrot Suomessa monipuolistuvat.
MONIPUOLINEN VALKUAISKASVI
Öljyhamppu on monipuolinen valkuaiskasvi. Sen siemenistä voidaan valmistaa elintarvikkeita ihmisten ravinnoksi tai eläinten rehuja. Öljyhampulla on korkea proteiinipitoisuus, mutta se tunnetaan erityisesti sen hyvästä rasvahappokoostumuksesta. Sen sisältämä omega-3 ja -6-rasvahappojen suhde on optimaalinen meidän ihmisten käyttöön. Lue lisää öljyhampputuotteista ja niiden ominaisuuksista täältä.
MAATA PARANTAVA VILJELYKASVI
Öljyhampun viljelyllä voidaan vaikuttaa positiivisesti peltojen kasvukykyyn ja tilan taloudelliseen tilanteeseen. Öljyhampun laaja juuristo kuohkeuttaa maata luonnollisesti ja parantaa viljeltävän maan rakennetta. Hyvän esikasviarvon ansiosta öljyhampun jälkeen viljeltävien kasvien satotasot ovat parempia. Öljyhampun viljelijä ehtii myös lomailla kesällä sillä kylvön jälkeen seuraava pellolla tapahtuva toimenpide on puinti. Lisätietoja öljyhampun viljelystä löydät täältä.
TEHOKAS HIILENSITOJA
Öljyhampun viljely on ekologista ja ilmastoystävällistä. Tutkimusten mukaan öljyhampulla on paremmat hiilensidontaominaisuudet kuin muilla viljelykasveilla. Sen kyky sitoa tehokkaasti hiiltä perustuu rehevään maanpäälliseen lehtimassaan ja laajaan maanalaiseen juuristoon. Öljyhampun viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallista kasvintorjuntaa, mikä tekee sen viljelystä ekologista ja luontoystävällistä. Lisää öljyhampun hiilensidonnasta täältä.
Yhteyshenkilö - Satu Pura, hankkeen vastuullinen johtaja puh. 045775010796, [email protected]
Lue lisää toimenpidekokonaisuudesta täältä.
Hankkeen päätavoitteet:
- Öljyhampun elintarvikekäytön lisääminen
- Öljyhampun prosessoinnin kehittäminen
- Öljyhamppupohjaisten tuotteiden kehittäminen
- Elintarvikekäytön vaatimukset täyttävän öljyhampun viljelyn edistäminen
- Tehokkaasti hiiltä sitovan viljelypinta-alan lisääminen Suomessa