Trans Farmilla on viime vuosina panostettu öljyhampun tutkimus- ja koetoimintaan. Ohjelmassa on ollut virallisia lajikekokeita sekä lannoitus- ja kylvömääräkokeita.
Lajikekokeissa etsitään uusia ehdokkaita Suomen kasvuolosuhteisiin
Virallisissa lajikekoissa koejäseninä on ollut Finola1:n lisäksi ”sisarlajike” Finola2, Katani, Rak ja Estica.
Satopotentiaalia näissä kaikissa lajikkeissa on. Esimerkiksi Inkoossa Västankvarnin koeruuduilta kaikki lajikkeet ovat tuottaneet noin kahden tonnin sadon useana vuonna.
Finola2 on listattu jo vuonna 2023. Finola1:een verrattuna sen kasvuaika on hieman pidempi ja sen pääasiallisin viljelyalue on Keski-Eurooppa. Kylvösiementä on saatavana, mutta myöhäisyyden takia elintarviketuotannossa pitäydytään toistaiseksi vanhassa Finola1-lajikkeessa.
Katani ja Rak -lajikkeet saatiin rekisteröityä lajikeluetteloon tänä vuonna. Lajikkeista ei ole vielä saatavana kylvösiementä. Suomen viljelyolosuhteissa Finola1 säilyttää toistaiseksi paikkansa valtalajikkeena.
Jatkamme lajikekokeita ja aloitamme siemenlisäyksen näistä lupaavammalla Katani-lajikkeella. Sitä on saatavana elintarviketuotantoon parin vuoden päästä.
Kylvötiheyskokeita jatketaan tulevina vuosina
Koeruuduilta saadut tulokset vaihtelevat voimakkaasti. Yhtäällä runsaalla siemenmäärällä on saatu matalampi sato kuin toisaalla vähemmällä siemenmäärällä sato on noussut huomattavan korkeaksi.
Eniten satotulokseen vaikuttavat kasvupaikan olosuhteet ja säätila. Hyvissä olosuhteissa jopa 10 kg/ha kylvömäärällä on saatu erinomaisia satotuloksia. Jotta tuloksista voidaan laatia tarkempia suosituksia, tarvitaan lisää koetuloksia eri maalajeilla ja eri vuosina.
Kylvömääräksi suositellaan edelleen n. 120 - 150 itävää siementä/m2. Se johtaa noin 100 taimettuvaan kasviyksilöön. Pienempi kasvitiheys voi johtaa rikkakasvien lisääntymiseen ja suuremmasta tiheydestä taas ei ole sadonmuodostuksen kannalta hyötyä.
Lannoitus kylvön yhteydessä
Kuten kaikki kasvit, öljyhamppu tarvitsee tasapainoisen lannoituksen. Hyvissä olosuhteissa se taimettuu nopeasti ja kasvaa sen jälkeen melkein silmissä.
Lannoitus kannattaa tehdä kerralla sijoituslannoituksena kylvön yhteydessä. Typpimäärään (N 50-90 kg/ha) vaikuttaa lohkon multavuus, fosforilannoitus suunnitellaan viljavuusluokan enimmäismäärän mukaan.
Tehtyjen kokeiden perusteella kasvupaikalla on huomattavasti suurempi vaikutus kuin kylvömäärällä tai lannoitustasolla. Västankvarnin kokeissa 100 metrin etäisyys samalla lohkolla vaikutti satoon käsittelyjä enemmän.
Ehdit vielä kerrata öljyhampun viljelytekniikkaa täältä.
Öljyhampun kylvömäärä- ja lannoituskokeet jatkuvat vuonna 2025