Yleensä, tavanomaisempana vuonna, ainakin Etelä-Suomen kuminat on jo näihin aikoihin pääsääntöisesti puitu. Nyt kuminan valmistuminen on myöhässä keskimäärin parisen viikkoa.
Oheinen kuva on otettu 8.8.2017, kun Konzcewickin puintia aloiteltiin Hausjärvellä. Isäntä otti aikalisän ja päätti lykätä puintia parilla päivällä.
Monen sadonkorjaajan mieltä jo polttelee päästä kuminan puintiin. Liikkeelle lähdön ajankohdan määritys tuottaa kuitenkin päänvaivaa yhdelle, jos toisellekin. Kumina valmistuu tavanomaisenakin vuonna epätasaisesti. Pääsato saadaan alemmista kukkasarjoista.
Puimurin kanssa kannattaa lähteä liikkeelle, kun kasvuston väri muuttuu tummanruskeaksi. Tällöin ylempien kukkasarjojen siemenet varisevat herkästi, kun kasvustossa kävelee. Lajikkeista Niederdeutscher ja Konzcewicki ovat aikaisimpia ja varistelevat herkimmin. Record, Kepron ja Prochan valmistuvat seuraavina ja Sylvia on myöhäisin. Valmistumiseen vaikuttaa lajikkeen lisäksi myös muut kasvuolosuhteet, joten lohkoja kannattaa tarkkailla lähietäisyydeltä.
Epätasaisesta tuleentumisesta johtuen puitavassa kuminassa on aika jonkin verran vihreitä siemeniä. Ne kuitenkin tuleentuvat kuivauksen yhteydessä eivätkä alenna sadon laatua.
Loppuviikolle on lupailtu melko hyvää säätä, joten odotettavissa on, että kuminan sadonkorjuu pääsee vauhtiin. Yksikin aurinkoinen, lämmin päivä tekee jo paljon tässä vaiheessa, joten kasvuston tarkkailu todella kannattaa.
Kuivaaminen aloitetaan mahdollisimman pian puinnin jälkeen. Tavoitekosteus on 10 %. Lämminilmakuivurissa kuivauslämpö on noin 50 - 55 astetta. Jos puintikosteus on korkea, on hyvä tarkkailla, että erä varmasti kiertää kuivurissa. Lue lisää kuminan sadonkorjuusta.
Tätä Record-lohkoa päästään näillä näkymin puimaan ensi viikolla (kuva 8.8.2017).