Viljelykierron voi toteuttaa vuosittaisena tai monivuotisena. Toteutuupa vaatimus jommallakummalla tavalla, tilan viljelykiertoon on hyvä ottaa uusia kasvilajeja. Kun viljakasvien oheen valitaan kasvurytmiltään ja -tavoiltaan mahdollisimman erilaisia kasveja, saavutetaan monen eri tason hyötyjä. Monitahoisen vuorovaikutuksen myötä kasvintuotannon tuottavuus kasvaa ja kannattavuus paranee.

Maan kasvukunto kunniaan

Maan kasvukunto, viljavuus, on yksi viljelyn tärkeimmistä resursseista ja maan toimintakyvyn mittari. Sitä voidaan arvioida maan kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten ominaisuuksien perusteella. Näiden ominaisuuksien yhteisvaikutus vaikuttaa suoraan satoon, sen määrään ja laatuun.

Kasvukunnon parantamisen tulisi olla yhtä tärkeä toimenpide kuin lannoitteiden ja kasvinsuojelun käyttö. Monipuolinen viljelykierto vaikuttaa monin tavoin positiivisesti kasvukuntoon, samalla se on osa tilan riskien hallintaa.

Huomioita kasvin valintaan

Viljelykiertoon valittavien kasvien valikoima on laaja.  Valintaa helpottaa, jos uuden kasvin viljely onnistuu jo olemassa olevalla kalustolla. Kasvin ominaisuuksista ja viljelystä saa mieluusti olla olemassa viljelyoppaita ja vahvaa käytännön kokemusta. Sopimusviljely tunnetun toimijan kanssa luo turvaa kummallekin osapuolelle, kun sadolle on varma vastaanotto ja valmis myyntikanava.

Erikoiskasvit viljelykierrossa - vaikutukset maan rakenteeseen

Viljavaltaiseen viljelykiertoon on hyvä valita kasveja, joiden juurien määrä ja rakenne on erilainen kuin viljoilla. Vahvajuuriset kasvit muokkaavat maata tehokkaasti ja jättävät jälkeensä runsaasti eloperäistä ainesta maan mikrobien ravinnoksi.

Erikoiskasveista tehokkaimpia maanmuokkaajia ovat kumina ja öljyhamppu. Kummallakin on vahva paalujuuri ja tiheä juuristo. Ne jättävät jälkeensä paljon kanavia veden kulkureiteiksi ja maan ilmanvaihtoa varten. Juurten erittämät orgaaniset yhdisteet vahvistavat mururakennetta. Molempien kasvien jäljiltä jää maahan paljon eloperäistä aineista mikrobien ravinnoksi. Talviaikaisen kasvipeitteen vaatimuksen täyttävinä kasveina ne suojaavat maata eroosiolta.

Monipuolistaminen tuo pitkäaikaisia hyötyjä ja auttaa tekemään viljelyjärjestelmästä kestävämmän. Se on myös yksi tärkeä keino sopeutua ilmastonmuutoksen haasteisiin.

Erikoiskasviemme uusimmat kuulumiset ovat esillä tammi-helmikuun taitteella järjestettävillä Viljelypäivilämme. Päivämäärät julkaistaan lähiaikoina, seuraa uutisiamme!