Vielä on hetki aikaa valmistautua öljyhampun puintiin. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia koko sadonkorjuukaluston ja kuivurin puhtaudesta. Ennen kaikkea on estettävä gluteenipitoisten jyvien sekoittuminen hampun siementen sekaan. Onhan hampun yksi myyntivalteista sen luontainen gluteenittomuus.

Itse puintityöhän kannattaa valmistautua huolehtimalla puimurin terät superteräviksi, jotta hampun kuitupitoinen korsi leikkaantuu ongelmitta. Puimurin säädät löytyvät viljojen ja öljykasvien väliltä.

Ainakin alkuun puintityöhön kannattaa lähteä maltilla. Työ voi käydä hitaammin kuin muilla puitavilla kasveilla. Korsien kietoutuminen keloihin ja akseleihin saattaa arveluttaa.

Siemensato korjataan hampun tähkylöistä joten hamppu kannattaa puida korkeaan sänkeen. Mitä vähemmän kortta kulkeutuu puimurin lävitse, sen parempi.

Puimuria voi tarkkailla säännöllisesti. Jos kietoutumia tai tukkeutumia näyttää syntyvän, ne on syytä poistaa ajoissa.

Kosteusmittareissa on harvoin omaa asteikkoa öljyhampulle. Kosteuden voi määrittää rypsin/rapsin asteikolla ja lisätä mittarilukemaan 2 prosenttiyksikköä.

Hampun kuivaus tulee aloittaa heti puinnin jälkeen laatutappioiden välttämiseksi. Lämminilmakuivuri soveltuu parhaiten hampun kuivaamiseen, onhan myöhäisen puintiajankohdan sääolosuhteet usein viileät ja kostea.

Kuivauslämpö säädetään maksimissaan 45 asteeseen, jollin siemenissä ole arvokas öljy säästyy. Kiertonopeuden tulisi olla hitaalla. Hampun siemeniä tulee käsitellä hellävaraisesti koko sadonkorjuuketjun vaiheissa.

Myös kylmäilmakuivurissa kuivaus onnistuu, lisälämpöä kuitenkin tarvitaan.

Tavoitekosteus on 6 – 8,5 %.

Hamppu varastoidaan elintarvikekelpoisessa varastossa, siilossa tai suursäkeissä, vierailta mauilta ja hajuilta suojattuna.

Lue lisää hampun sadonkorjuusta