Öljyhampun koetoimintaan on parin viime vuoden ajan panostettu. Hampun viralliset lajikekokeet Trans Farm toteuttaa yhteistyössä Luken kanssa jo neljättä vuotta. Koepaikat ovat tänä aikana vakiintuneet neljään ja kokeita on Inkoossa, Nurmijärvellä, Tammelassa ja Jokioisilla. Virallisten lajikekokeiden ohella Inkooseen on kylvetty öljyhampun koeruutuja eri kylvötiheyksillä ja lannoitusmäärillä. Näissä kokeissa päästiin vuosi sitten huimiin kahden tuhannen kilon ruutusatoihin. Jännityksellä odotetaan tämän vuoden tuloksia.
Viralliset lajikekokeet ovat poikineet paitsi tarpeellista tietoa hamppulajikkeiden ominaisuuksista ja eroavaisuuksista, niin myös yhden uuden lajikkeen lajikeluetteloon. Kyseessä on suomalainen jaloste, nimensä mukaisesti Finolan seuraaja, Finola2. Erona legendaariseen Finolaan on kuitenkin selkeästi myöhäisempi kasvuaika, minkä vuoksi Finola2:n viljelyttäminen Suomessa ei ole näköpiirissä muuten kuin Keski-Eurooppaan markkinoitavaksi kylvösiemeneksi. Uusia, listausvaiheessa olevia lajikekandidaatteja on kaksi, kanadalaiset Katani ja Rak. Näistä Katani yltää aikaisuudessaan lähes Finolan kasvuaikaan ja lajikeluetteloon päästessään siinä nähdään potentiaalia elintarviketuotannon sopimuslajikkeeksi Suomessa.
Aluskasvikokeita usealla tilalla
Aluskasvin kylvö onnistuu hampun kanssa hyvin ja viljelijäkyselyn vastausten perusteella jopa 60 %:lla hamppuviljelyksistä aluskasvia on kokeiltu. Trans Farm toteutti tänä kesänä Malmgårdin Riistasiemenen kanssa yhteistyössä aluskasvikokeet kolmella tilalla eri puolilla Etelä-Suomea. Kokeissa hampun alle kylvettiin yhteensä kymmentä eri aluskasvia tai niiden seosta, mm. valkoapilaa, italian raiheinää, sinimailasta, veriapilaa ja sikuria. Näistä kokeista ja eri aluskasvien menestymisestä hampun kanssa on luvassa tuloksia myöhemmin syksyllä.
Oppilaitosyhteistyöllä uusia osaajia
Oppilaitosyhteistyö on merkittävä keino kehittää niin yrityksen kuin opiskelijoiden osaamista. Yhteisistä hankkeista on hyötyä molemmille osapuolille. Opiskelijat, ja myös opettajat, tutustuvat yritykseen ja sen tuotteisiin, yritykselle puolestaan avautuu tilaisuus löytää uusia, tulevaisuuden osaajia.
Tänä kesänä HAMK Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan pellolla toteutettiin öljyhampun viljelykokeilu. Vastaavanlainen kokeilu toteutettiin jo vuotta aikaisemmin. Se antoi erinomaisen tilaisuuden opiskelijoille tutustua ainutlaatuiseen viljelykasviin, joka pitkästä historiastaan huolimatta on vielä uusi tulokas suomalaisissa viljelykierroissa. Mustialan opetus- ja tutkimusmaatila on luomussa, ja Mustialassa toteutettu viljelykokeilu edustaakin toistaiseksi ainoaa luomukoetta hampulla. Myös Mustialassa havaintokaistoille kylvettiin hampun alle aluskasviseos, jossa on maa-apilaa, sikuria ja nurmimailasta.