Hampun valmistuessa kasvuston väritys muuttuu vihreästä ruskeaan. Valmistuneessa kasvustossa on lähes aina jonkin verran vihreitä kasviyksilöitä. Vihreiden siementen määrä tulisi olla vähäinen erityisesti elintarvikelaadun hampussa.
Myöhemmin kylvetyille hamppulohkoille ei kannata vielä kiirehtiä.
Tärkein vinkki puintityöhön
Lähde työhön puhtaalla kalustolla. Huomioi, ettei viljan jyvät kuulu gluteenittoman hampun joukkoon. Varmista, ettei puimurin suojaöljyä tai vaseliinia pääse puidun hampun joukkoon.
Lisää vinkkejä löydät täältä.
Kosteuden mittaaminen
Kosteusmittareissa ei monestikaan ole omaa asteikkoa hampulle. Käytä mittaamiseen rypsin tai rapsin asteikkoa ja lisää lukemaan 2 prosenttiyksikköä.
Hampun kuivaaminen
Aloita kuivaus mahdollisimman pian puinnin jälkeen, jottei sadon laatu kärsi. Loppusyksyn viileässä ja kosteassa ilmassa lämminilmakuivuri on paras vaihtoehto, kylmäilmakuivurissa lisälämpö on tarpeen. Kuivaa siemenet hellävaraisesti ja pidä kuivurin kiertonopeus hitaalla. Kuivauslämpö pidetään alle 45 asteessa.
Kuivaa hamppu 6 – 8,5 % vastaanottokosteuteen.
Lue sadon vastaanototosta täältä.