Joululeipä
Tarvitset tähän leipävuoan ja vajaan kaksi tuntia aikaa.
Ainekset:
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl siirappia
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
6 dl Saaristolaisleipä jauhoseosta (esim. Tuoppi)
100 g voita tai margariinia
50 g hamppurouhetta
50 g Kuorittuja hampunsiemeniä, osa taikinaan ja osa leivän koristeluun
100 g kuivattuja karpaloita
1 rkl kuminansiemeniä
Siirappia ja vettä voiteluun, kun leipä tulee uunista
Tee näin:
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, siirappi ja suola. Sekoita jauhoja ja alusta taikina. Lisää joukkoon pehmennetty rasva. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Lisää sitten hamppurouhe ja siemenet sekä kuminansiemenet ja karpalot. Vaivaa viitisen minuuttia ja jätä taikina kulhoon turpoamaan puoleksi tunniksi.
Voitele leipävuoka. Halutessasi voit leivittää sen korppujauho-hampunsiemenseoksella. Taputtele taikina vuokaan ja anna sen kohota vielä vartti. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kypsennä leipää uunin keskitasoa hieman alemmalla tasolla. Kypsennysaika noin tunti.
Viimeistele uunituore joululeipä siirappi – vesiseoksella ja anna jäähtyä.
Vinkki: Jos taikinaa sattuu jäämään niin lopun voit paistaa normaalisti leivinpaperin päällä uunissa.
Reseptin laati Marko Luhtala HamppuFarmilta