On sanottu, että toukkien torjuntakynnys ylittyy, kun kasvustosta löytyy yksikin toukka. Kun kuminan kukinta lähestyy, toukat kuoriutuvat nuppujen sisällä, niitä ei siis alkukehitysvaiheessa havaitse kovin helposti. Nuppujen ja kukintojen suojassa on yleensä eri-ikäisiä toukkia ja tämä tekee torjunta-ajankohdan määrittämisen haasteelliseksi. Tämän kevään kuminakoihavainnot olivat ehkä tavanomaista hieman vähäisemmät. Lentäviä, aikuisia perhosia esiintyi kuitenkin niin, että toukkien tuhoamia lohkoja on nyt siellä täällä.
Vaikka pellonpiennartapahtumassamme 11.6. Janakkalassa nähtiin erittäin onnistunut koiruiskutustulos, löytyi komeasti kukkivasta pellosta yksittäisiä toukkien tuhoamia kukintoja. Siinä vain jäi miettimään, miltä pelto olisi näyttänyt ilman ruiskutusta.
Kuva: Onnistunut ruiskutustulos
Kokenut kuminanviljelijä Somerolta puolestaan lähetti meille kuvia, josta käy hyvin ilmi kaksi tärkeää seikkaa. Ensinnäkin hän toteaa, että koiongelma vaikutti pitkään vähäiseltä mutta räjähti sitten käsiin. Ruiskustusvirhe paljasti koin tehokkuuden kasvintuhojana. Tämän perusteella kannattanee seuraavan kerran jättää pieni ala tarkoituksella ruiskuttamatta, jotta voi verrata toukkahavaintojen määrää niiden aiheuttamaan tuhoon.
Kuva: Vahingossa syntynyt nollaruutu osoittaa selvästi ruiskutuksen merkituksen (Kuva:Lasse Matikainen, 19.6.2019)
Kun toukka on mellastanut pellossa riittävästi, se vaeltaa kasvin varteen. Toukka poraa kuminan varteen reiän, jonne se vetäytyy koteloitumaan. Kotelosta kuoriutuu aikuinen, talvehtiva perhonen heinäkuulla. Ongelmia on siis luvassa ensi keväänäkin.
Kuva: Tämä näky tietää hankaluuksia keväälle 2020 (Kuva: Lasse Matikainen, 19.6.2019)